Zomerkamp 2017 – Dag 6

Vandaag is de primitieve dag. Dat betekend dat we geen gebruik maken van alle moderne gemakken van tegenwoordig. Ok Ok, na het ontbijt dan. We beginnen de dag natuurlijk met het ontbijt.

Van het ontbijt staat de volgende foto op instagram:

Een oplettende ouder viel het op dat er wat welpen misten. De overvliegers. Zijn ze nu al weer zoek? Tja… Welpen worden ouder, dan hebben ze wat meer slaap nodig ?. De overvliegers (en de vier ontbrekende leiding) mochten uitslapen vandaag. Heerlijk!

De overige welpen beginnen de dag natuurlijk eerder. Tijdens het ontbijt zijn er geen borden. Nee, vroeger at uit een blad. Voor het gemak maken wij even gebruik van een blad papier.

Na het ontbijt mogen de welpen de hele ochtend vrij spelen. Wat kun je nu beter doen dan hutten bouwen? (En met maar twee leiding wakker kun je ook niet heel veel meer). Niet dat de welpen het ook maar iets kan deren. Ze zijn lekker met van alles en nog wat in de weer om de verschillende hutten te bouwen. Aangezien de tijd vliegt als je er plezier in hebt is het dan ook al snel tijd voor het lunch. Iedereen is dan weer aanwezig.

Dat komt mooi uit. Want vandaag wordt er niet voor ons gekookt in de keuken. De overvliegers worden direct aan het werk gezet. Er moet een kampvuur gemaakt worden, eten gekookt worden. Daar zijn ze wel de hele middag mee bezig.

Het vuur heeft de hoogste prioriteit. Want dat hebben we nodig voor de lunch. We eten namelijk brood van het kampvuur. Als we genoeg brood hebben gehad kunnen de overvliegers direct verder met de voorbereiding van het avondeten. In de tussentijd mogen de welpen één voor één een pannenkoek op het houtvuur bakken. (Ook daar zijn we wel de hele middag mee bezig). Zoals je kunt zien moet het vuur goed opgestookt worden. Niet voor de pannenkoeken. Maar als we al het eten op het houtvuur moeten maken hebben we veel kooltjes nodig.

Vergeet ik het bijna. Nu we hout hebben gaan we vanavond eindelijk een kampvuur houden. En wat past er nog meer goed bij een kampvuur? Een bonte avond. De welpen vormen groepjes en bedenken iets voor de bonte avond. Goed oefenen dus.

Vanavond eten we trouwens niet gewoon met borden en bestek. Nee, we eten soep uit houten kommetjes en met houten lepels. Het wordt zo van het kampvuur af opgeschept.

Net zoals vroeger krijgen we er een stuk brood bij. De rest, zoals de hamburgers, gaan rechtstreeks op de hete kolen.

 

Als we onze buikjes vol hebben is het tijd om de natuur in te gaan. Vlak bij het zwembad wacht gids Henk op ons.

Hij maakt ons wegwijs op de hei en in het bos. Hij laat zien wat voor dieren hier allemaal leven. Op plaatjes dan. Of heeft iemand ze onderweg ook nog gespot? De planten en bomen lopen tenminste niet zomaar weg. Daarvoor heeft Henk geen plaatjes nodig, die kan hij zo laten zien. De welpen vinden het machtig mooi. Ze nodigen Henk zelfs uit voor de bonte avond. Henk kan helaas niet de hele avond blijven, maar heeft nog wel een verrassing. Toevallig weet hij nog een spannend verhaal.

Ook de leiding heeft wat bedacht, een kamplied. Tijd om te oefenen was er niet. (Of überhaupt de tekst van te voren door te lezen.) Of het daardoor gekomen is of door de zangkunsten van de leiding, misschien was niet alles even goed te verstaan. Alle welpen kwamen in het lied voor, maar niet iedereen heeft het stukje over zichzelf meegekregen. Omdat er zoveel vragen kwamen besloot de leiding het stuk aan het einde nogmaals te zingen. Of dat geholpen heeft?

Uiteindelijk was het dan toch bedtijd.

4 reacties op “Zomerkamp 2017 – Dag 6

  1. Ik vindt het fijn dat Frankendael nog steeds bestaat, Wie had dat gedacht toen we na de oorlog de padvinders groep Frankendael oprichten. Ikben nog altijd trots dat ik de eerste Akela was .

    1. Hallo Wim, op internet zag ik het verslag van een stukje Frankendael- welpenkamp en tot mijn verrassing je commentaar over het feit dat je de eerste Akela was. Wat leuk om nieuws van je te vernemen. Wat ik vroeger over je hoorde, was dat je emigratieplannen naar Canada had en daarna heb ik niets meer over je gehoord. Wat mij betreft, contact mogelijk? Cor Wiering, Watersnip 1, 1399VA Muiderberg,

  2. In september 1945 waren mijn broer Herman en ik en onze vrienden Cor Zeilstra en Gerrit Verwey de eerste vier jongens die zich aanmelden voor de verkenners groep van Frankendael bij oprichter Karel Gordijn. Leuk om de namen Wim Jurjens en Cor Wieringen te zien op deze site . Jan van Rijnbach

  3. In september 1945 was ik, samen met mijn broer Herman en mijn vrienden cor Zeilstra en Gerrit Verwey de eersten die zich aanmelden voor de op te richten padvinders groep, later Frankendaelgroep. Wij hebben ons als verkenners aangemeld bij C.C.F. Gordijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.